Urząd Gminy Czernikowo

Treść strony

pokój nr 17, tel. 54 287 50 01 wew 63 Wiesław Wernerowicz

Stanowisko ds Obrony Cywilnej i Zarządzania Kryzysowego

Do stanowiska należą w szczególności:

1. opracowywanie projektów tworzenia gminnych formacji obrony cywilnej oraz programów szkolenia;
  2. ustalanie projektów zakresu działania jednostek organizacyjnych wchodzących w skład systemu wykrywania i alarmowania oraz systemu wczesnego ostrzegania;
  3. przygotowywanie zarządzeń Wójta w sprawie całkowitego lub częściowego rozwinięcia systemu wykrywania i alarmowania;
  4. opracowywanie organizacji i kierowania przebiegiem ewakuacji ludności oraz doradztwo co do rozwoju i zakresu pomocy udzielonej właściwym organom w utrzymaniu lub przywracaniu porządku w sferach dotkniętych klęskami;
  5. opracowywanie projektów planów organizowania i prowadzenia akcji ratunkowych, likwidacji skażeń i zakażeń;
  6. opracowywanie systemu kierownictwa gminnymi formacjami obrony cywilnej;
  7. planowanie i organizowanie ( na czas wojny) doraźnych pomieszczeń i zaopatrzenia dla poszkodowanej ludności;
  8. współpraca z Towarzystwem Opieki Nad Zwierzętami i innymi zainteresowanymi i organizacjami, w tym również współdziałanie w ujawnianiu oraz ściganiu przestępstw i
    wykroczeń przeciwko zwierzętom;
    1.       prowadzenie postępowań w sprawach zawiadomień o podejrzeniu wystąpienia choroby zakaźnej u zwierzęcia;
    2.       realizacja zadań przewidzianych w planach gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;
    3.         przygotowywanie materiałów niezbędnych do wydania opinii w sprawach
    a)        rocznych planów łowieckich ustalonych dla dzierżawców obwodów ,
    b)        oddawania w dzierżawę obwodów łowieckich;
  9. współpraca w planowaniu i organizacji ochrony żywności i innych dóbr niezbędnych do przetrwania;
  10. przygotowywanie zarządzeń Wójta w sprawach doraźnego przywracania działania służb użyteczności publicznej oraz udzielania pomocy przez gminne formacje OC;
  11. współpraca z Toruńskim Centrum Zarządzania Kryzysowego;
  12. prowadzenie postępowań w sprawach ustalania okoliczności i przyczyn wypadków osób pełniących służbę w gminnych formacjach OC oraz wypłaty odszkodowań;
  13. organizowanie akcji społecznych zwalczania klęsk żywiołowych;;
  14. prowadzenie postępowań w sprawach o wydanie decyzji Wójta nakładających obowiązek wykonania świadczeń osobistych i rzeczowych na rzecz przygotowania obrony państwa oraz zwalczania klęsk żywiołowych, nadzwyczajnych zagrożeń środowiska i likwidacji ich skutków;
  15. sporządzanie informacji o nieruchomościach i rzeczach ruchomych , mogących być przedmiotem świadczeń rzeczowych;
  16. przygotowanie decyzji Wójta o przeznaczeniu nieruchomości lub rzeczy ruchomych na cele świadczeń rzeczowych;
  17. kontrola stanu utrzymania nieruchomości lub rzeczy ruchomych, przeznaczonych na cele świadczeń rzeczowych;
  18. realizacja zadań Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego.

Magazyn

Ogłoszenia

zobacz wszystkie
  • Dzierżawa gruntów pod fotowoltaikę
    Nasza firma zajmuje się lokalizowaniem terenów pod budowę farm fotowoltaicznych. Interesują nas głównie grunty nie objęte Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego oraz oddalonych nie dalej niż pięćset metrów od linii elektroenergetycznej średniego napięcia — 15kv., które mają powierzchnię nie mniejszą niż sześć arów.

Biuletyn Informacji Publicznych

Czwartek: 7.00 - 15.00
Piątek: 7.00 - 13.00

Statystyki

Naszą stronę odwiedziło już 8250 osób Gratulujemy, jesteś jedną z nich!

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku "Graficzna wersja strony" znajdującego się w górnej części witryny.